Johannes van Vugt

Biografie

 

Expositions

 

Links

 

Contact

 
 

Kunstbeeld April 2012 

Expositie See Me, Feel Me, Touch Me, Heal Me. Suzanne Biederberg Gallery Amsterdam.

Rob Perree


Het bekijken van de kleine schilderijen van Johannes van Vugt(1954) is als het bladeren door een fotoalbum uit de jaren vijftig, zestig van de vorige eeuw.
Kleine scènes uit het dagelijks leven of beter, scènes uit het kleine dagelijks leven.
In verkleurd zwart-wit. Burgerlijk, benauwend vaak. Brabant maar het zou ook Ierland, België of Duitsland kunnen zijn.
Al heeft een televisieserie ons jarenlang iets anders willen wijsmaken: toen was geluk nog ongewoon.
Uit veel werken spreekt eenzaamheid, troosteloosheid, verlangen naar aandacht, leegheid of zelfs pijn.
Bij een fotoalbum is het mogelijk in te zoomen op de details.
Dat is bij de doekjes van Van Vugt niet mogelijk. Als je ze van dichtbij bekijkt, valt het beeld uit elkaar tot een verzameling redelijk dik opgebrachte vlekjes. Pas las je weer op afstand gaat staan, herstelt het beeld zich.
Die kijkervaring symboliseert de houding die de kunstenaar heeft tot het verleden. Hij observeert het en legt het vast.
Als een betrokken buitenstaander. Als een geëngageerde journalist, maar dan wel in literaire of poëtische bewoordingen.
De schilderijen van Van Vugt zijn emotioneel of emotionerend, omdat hij uitsneden maakt uit de werkelijkheid.
Hij richt zijn aandacht op een gezicht, een gebaar, een detail van een lichaam.
Vaak ontbreekt de omgeving. Die wordt geabstraheerd tot een vlekkerig veld van een onbestemde, vaak donkere kleur. Deze minimaliserende werkwijze zorgt er ook voor dat de gebeurtenissen zich boven de anekdotiek verheffen en tot universele thema’s kunnen uitgroeien.
Los van de inhoud en de manier waarop hij die effectueert, is het onmogelijk voorbij te gaan aan Van Vugts virtuoze schildertechniek. Daarin toont hij zich een kunstenaar van het degelijke soort. En dat bedoel ik nadrukkelijk als een compliment.

 

Rob Perrée

 

http://www.theartkey.com/events/1741/%22See%20Me,%20Feel%20Me,%20Touch%20Me,%20Heal%20Me%22%20Johannes%20van%20Vugt%20:%20Recent%20paintings

 

http://robperree.com

 

 

Parool 20th April 2012  Kunst & Media

Jan Pieter Ekker `Relikwieën uit ieders jeugd` 

 

Een jongen zit achterop de fiets bij zijn moeder. Ze rijden door het hoge graan, richting het bos; zijn armen om haar middel, zijn rechter wang tegen haar rug. Is het echt een zij? Of zijn het beste vrienden? Het valt niet te zeggen: de trui is oudroze, het haar is echter kort. De gezichten zijn piepklein en hebben nauwelijks tekening.

De aan de Rijksakademie afgestudeerde Johannes van Vugt baseert zijn miniatuurschilderijtjes – opgeschoren nekjes en dromerige blikken, vrouwen met keukenschorten en kindertjes met dierenmaskers – op zijn eigen herinneringen. Het hamertje-tik-spel, de Delftsblauwe kom: het zijn relikwieën uit zijn jeugd. Maar omdat de beelden zo prettig ongedefinieerd zijn, zou het ieders jeugd kunnen zijn.

De uitsneden zijn zeer trefzeker en Van Vugt laat zien een opmerkelijk oog voor licht te hebben in een enorme hoeveelheid schilderijtje in evenzoveel bruin- en grijstinten. Suzanne Biederberg Gallery is gedrenkt in weemoed.

 

Jan Pieter Ekker

Johannes van Vugt, Recent paintings – See Me, Feel Me, Touch Me, Heal Me. T/m 19/5 in Suzanne Biederberg Gallery, 1e Egelantiersdwarsstraat 1.

 

http://www.jpekker.nl/?s=Johannes+van+vugt